Aloha Hawai’i társulat és tánccsoport

 

Képtalálat a következőre: „aloha hawaii társulat”

 

Írta és rendezte: Balogh Margit

Az előadás a tánc, a film és a dalok szárnyán egy egzotikus szigetvilágba repít minket. Úti célunk a természeti csodákban gazdag Hawai’i. Megismerhetjük az itt élő nép ősi történeteit, betekinthetünk hagyományaikba és gyönyörködhetünk a legendáikhoz kapcsolódó hawai’i hula tánc kifejező erejében. Hawai’i kultúrájának, természeti kincseinek és összhangot sugárzó légies táncainak varázslatos világában történő tudományos és misztikus utazás egyszerre.

A színpadi produkció táncok, videó installációk és narráció együtteséből áll. Minden egyes tánc egy-egy ősi történetet jelenít meg, melyben a gesztusok, lépések jelentéstartalma kiemelt fontossággal bír, a dalok szövegeihez kapcsolódik.

A hawai’i hitrendszerben a természeti jelenségeket emberi tulajdonságokkal ruházzák fel. A táncosnők a női lét különböző aspektusait jelenítik meg. A vulkánban élő elemi erőt, a tűz istennő képében; az anyát, akiből a szigetek születnek; a hegycsúcsot betakaró hó istennőjét, aki elfogadja, hogy elzártan, magányosan él.

A Csendes-óceánból gyöngysorként kiemelkedő Hawai’i Szigetek természeti szépsége egyedülálló. A partokat hatalmas hullámok mossák vissza az óceánba, miközben a szárazföldet a világ egyik legnagyobb aktív vulkánja építi folyamatosan. Itt az ember rövid időn belül trópusi melegből havas hegycsúcsra, száraz és kietlen kősivatagból esőerdőbe érkezhet. A Hawai’i szigetek őslakosai a természettel való teljes harmóniában éltek. Mára nyelvük kihaló félben, és hagyományaikat a feledés veszélye fenyegeti.

Tradicionális táncaikban megőrzött hagyományaik, és az ezekhez kapcsolódó ősi történeteken keresztül feltáruló világ, a mai kor emberének is értékes útmutatóként szolgálhat.

Az előadást minden korosztály megtekintheti.

Résztvevők és közreműködők:

Aloha Társulat és Tánccsoport

Művészeti vezető: Balogh Margit

Táncosok: Balogh Éva, Balogh Margit, Gyenes Tímea, Szabó Nikolett

Narrátor: Tamási Zoltán, Tamási Valentin

Videó installáció: Tamási Leonárd

www.hawaiitancok.hu